Vtisi OŠ Glazija ob športnem dnevu

Objavljamo prispevek, ki je ob športnem dnevu v okviru Evropskega tedna športa, nastal na OŠ Glazija. / We are sharing a text in Slovene, written in the name of elementary school students and teachers, about our sports day that took place during European week of sport.

—-

Osnovna šola Glazija že petdeset let skrbi za vzgojno-izobraževalno pot otrok s posebnimi potrebami. Častitljivo obletnico delovanja se spodobi častno obeležiti, zato bomo prehojene korake petih desetletij strokovnega dela na šoli praznovali kar petkrat. Od septembra do junija bo naš šolski koledar obogaten s petimi različnimi tematskimi prireditvami. Dejavnosti in veselje ob njih bomo delili s starši, učitelji drugih osnovnih šol, z upokojenimi sodelavci in lokalno skupnostjo. Barvito leto je pred nami!

Za nami pa je že prvi dogodek v sklopu praznovanja Barvitih 50. Bil je športno obarvan. Svoje moči in prizadevanja za spodbujanje enakih možnosti v športu sta združili šola in Celjski mladinski center. Šport je zelo priljubljen šolski predmet naših učencev in na tem področju dosegajo mnogotera odličja. Projekt Adaptive Sport Programs pod koordinatorjem MCC je še korak naprej pri njihovem športnem udejstvovanju. Za učence je pripravil in jim v preizkus ponudil nekatere povsem nove gibalne aktivnosti. Torkovo dopoldne je bilo tako prav v času Evropskega tedna športa zelo aktivno, živo in razgibano.

Vremenska slika je načrtovano športno dogajanje z zelenice šolskega parka preselila znotraj šolskih prostorov. Telovadnica, galerija, oder, senzorna soba, jedilnica in dolgi hodniki so hipoma postali športno prizorišče. Velika mera iznajdljivosti in prilagodljivosti je bila potrebna za prostorsko preobrazbo, a morebitne ovire so ekipi izvajalcev ponudile vire dobrih rešitev. Vse postaje so našle svojo mesto in bile opremljene s potrebnimi rekviziti. Lične smerne table so učence usmerjale od prve do petnajste športne postaje. Svoje spretnosti so preizkušali na napihljivem poligonu, v spretnostnem poligonu, mali šoli teka, napihljivem pikado nogometu, plesu, zumbi, senzorni poti, motoričnem parku, gimnastičnem poligonu, Tee ballu, itd. Vse aktivnosti so bile prilagojene specifičnim potrebam učencev, tudi individualizirane, zato dosegljive vsem.

Tudi igrali smo se! Že skoraj pozabljene gibalne in rajalne igre so učencem približali prostovoljci Gimnazije Celje Center in MCC. Predstavnice Specialne olimpiade Slovenije so učence ob prikupnih plišastih sadno-zelenjavnih junakih nagovorile k zdravemu življenjskemu slogu. Zapisane pohvale in drobni nasveti na zdravstvenih kartončkih telesnih meritev so učencem na obraz risali zadovoljne nasmehe. Gibanje je res pot do dobrega počutja in zdravja!

Velik športni dan je bil tudi glasbeno pobarvan. Uvod v športno druženje se je odvrtel v pop ritmih. Množico zbranih je s svojo glasbo ogrela pevka Samatha Maya. Pozdravni nagovori organizatorjev so nato učence in številne starše, ki so se povabilu šole odzvali, pospremili v gibalno pester dan. Na vsakem koraku je bilo od devete do dvanajste ure videti, slišati in čutiti živahen utrip. Svoje navdušenje so učenci izkazovali z iskricami v očeh, smehom, vzkliki, besedami »fajn, super, kul«.

»Odlično! Res dobro zamišljen in izpeljan športni dan! Zanimivo in zabavno je tudi za nas odrasle,« so zadovoljstvo nad dogodkom opisali očetje, mame, babice.

»Zares pomembno se je družiti, vključevati, veseliti. Samo skupaj nam je dobro, tako krepimo senzibilnost,« je poudarila direktorica MCC, ga. Sonja Majcen.

Darilo v obliki presenečenja je sledilo ob zaključku programa. S svojim obiskom so nas počastili »veliki možje«, legende celjske košarke. Prišli so obujat spomine na dolgoletne treninge in tekme, odigrane prav v naši športni dvorani, ki so jo njihove oči takrat videle kot največjo dvorano na svetu, kjer je košarka cvetela. V zgodovino telovadnice nas je popeljal dolgoletni ravnatelj takratne Srednje tehniške šole Celje in idejni mož za izgradnjo obstoječega športnega objekta, g. Jože Geršak. »Kar ste vi dosegli, mi peljemo naprej. Telovadnica ves čas služi svojemu namenu. Novi časi nam ne jemljejo idej in načrtov,« je ob pohvali za odlično vzdrževano telovadnico povedala ravnateljica, ga. Nevenka Kus.

Z obiskom so nas počastili: Zmago Sagadin, Marjan Zalesnik, Bojan Jug Rudi Jerič, Jože Geršak, Sandi Sabolički, Tone Sagadin, Mile Čepin, Otmar Koštomaj, Uroš Pešec in Bori Zupančič.

27. september 2022 je bil barvit v več pogledih. Športna desetka je bila za čisto 10-ko! Zavedamo se, da nam je le s povezanostjo in sodelovanjem vseh (zaposlenih, učencev, staršev, izvajalcev, organizatorja) uspelo prvo v nizu petih zgodb jubilejne obletnice šole pobarvati s srčnimi barvami. Opremljeni z novo energijo in optimizmom stopamo naprej proti drugemu dogodku Barvitih 50, ki bo v prazničnem decembru.

Valerija Jakop, v imenu učencev in zaposlenih na OŠ Glazija Celje

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *